EDUCAȚIE ECOLOGICĂ ÎN ”SĂPTĂMÂNA VERDE” LA PALATUL COPIILOR PITEȘTI
În perioada 20-24 MARTIE 2023, la Palatul Copiilor Pitești a fost derulat Programul Național „SĂPTĂMÂNA VERDE”, care a avut următoarele obiective:
- Atragerea elevilor în activităţi de promovare a acţiunilor de protejare a mediului înconjurător;
- Dezvoltarea capacităţii de cunoaştere şi înţelegere a problemelor legate de reducerea cauzelor și efectelor schimbărilor climatice, încălzirea globală a Terrei, poluarea, protejarea biodiversității;
- Conştientizarea elevilor, a cadrelor didactice și a părinţilor cu privire la rolul şi importanţa educaţiei privind natura și schimbările climatice;
- Stimularea capacităţilor creatoare ale elevilor, având ca sursă de inspiraţie natura;
- Desfășurarea unor activități interdisciplinare care să contribuie la educarea elevilor pentru un mediu durabil și sustenabil;
- Crearea de bune practici și schimbări comportamentale, atât individuale, cât și colective privind protecția mediului;
Activitățile s-au desfășurat astfel :
- 20 martie 2023 - Luna Pădurii -15 martie-15 aprilie 2023, Plantăm pentru un viitor verde!
- Activități de plantare/întreținere a parcului dendrologic al Palatului Copiilor Pitești.
Parteneri educaționali: Ocolul Silvic Pitești și Școala Gimnazială „Ion Pillat” Pitești.
Obiective:
- Conștientizarea impactului acțiunilor individuale și locale asupra problemelor comunității;
- Îmbunătățirea atitudinii proactive;
- Dezvoltarea de competențe practice în ceea ce privește plantarea.
Elevii și profesorii au fost antrenați în activităţi practice în parcul dendrologic, menite să contribuie la formarea unei atitudini pozitive faţă de natură prin curățarea copacilor, plantare de puieţi și flori, semințe, bulbi, contribuind la asumarea responsabilităţilor de îngrijire a spațiilor verzi din curtea Palatului Copiilor Pitești. În același timp, elevii au conștientizat importanța reciclării, reutilizării PET-urilor, transformându-le în ghivece personalizate, în care au sădit plăntuțe de sezon. Pentru înfrumusețarea parcului, s-au utilizat și pietre pictate ce imită forme vegetale și animale specific anotimpului primăvara.
- 21 martie 2023 – ”Sport- Natură-Sănatate”–competiții/activități sportive și jocuri într-un mediu curat și sănătos ; trasee tematice în pădurea Trivale.
Partener educațional: L.P.S.ˮViitorulˮ Pitești.
Obiective:
- Conștientizarea impactului practicării exercițiului fizic asupra sănătății organismului într-un mediu curat;
- Îmbunătățirea atitudinii proactive față de biodiversitate;
- Participarea la jocurile sportive care contribuie la stimularea şi cultivarea relaţiilor de prietenie şi colaborare, a iniţiativei şi imaginaţiei creatoare a unui fond complex de priceperi, deprinderi şi calităţi motrice;
- Asigură educarea unor atitudini, comportamente, sentimente, însuşiri, deprinderi şi obişnuinţe de comportare morală: cinste, perseverenţă.
Elevii și profesorii au participat la activităţi sportive pe terenul de sport al instituției, în Pădurea Trivale, pe platoul Albota, pe Stadionul ˮNicolae Dobrinˮ. Activitățile au rolul de a contribui la formarea unei atitudini pozitive faţă de practicarea sportului într-un mediu curat, față de respectarea naturii și a biodiversității: trasee tematice, orientarea contra cronometru cu ajutorulhărțilorși a busolei, dansuri, ștafete, minitenis, minifotbal, jocuri motrice, automodelism,.
Aeromodele- antrenament cu drone și probe la noi planoare trase cu sandou de cauciuc recomandate din clasa F1RES.
Drumeție în PădureaTrivale
- 22 martie 2023 – ”Ziua Mondială a Apei: Să conservăm apa-fiecare picătură contează! Apa – resursă vitală pentru om și mediul înconjurător. Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! ”
Această "Zi Mondială a Apei" este despre accelerarea schimbărilor pentru a rezolva criza apei și a canalizării. În povestea antică, pasărea colibri poartă picături de apă pentru a stinge un foc mare. Ea făcea tot ce putea.
Parteneri educaționali: Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” Pitești, Școala Gimnazială ”Ion Pillat” Pitești.
Obiective:
• Participarea copiilor la activități de promovare a acțiunilor de protejare a apei și a mediului înconjurător;
• Desfășurarea unor activități interdisciplinare care să contribuie la educarea elevilor pentru un mediu durabil și sustenabil, pentru ape curate, nepoluate.
- Crearea de bune practice și schimbări comportamentale, atât individuale, cât și collective privind protecția mediului.
Elevii și profesorii au fost antrenați în activităţi dedicate Zilei Mondiale a Apei:
- Masă rotundă/dezbateri cu reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea care au prezentat PPT-ul cu tema : ”Apa și culorile ei”;
- S-a organizat o expoziție de desen/pictură, afișe, colaje, postere, material publicitare, creații literare despre apă și importanța ei pentru viață;
- Mesaje ecologice cu tema: ”Fără risipa apei!” Ziua Mondială a Apei este o oportunitate o dată la o generație de a ne uni în jurul apei și de a accelera progresul împreună. Joacă-ți rolul făcând ce poți!
- Vizionarea de filme tematice : https://www.google.com/search?q=youtube+despre+apa+si+protectia+ei&rlz=1C1BNSD_enRO958RO958&oq=youtube+despre+apa+si etc; scopul este acela de a vedea cum lipsa apei afectează pe toată lumea, așa că avem nevoie ca toată lumea să ia măsuri pentru a face diferența, schimbând modul în care folosim, consumăm și gestionăm apa în viața noastră.
- Animație de ZiuaMondială a Apei cu pasărea colibri!
- Vizionarea unui film de animație https://www.youtube.com/watch?v=pUkj3uwCPSE
Vedeta filmului de animație de două minute pentru Ziua Mondială a Apei 2023 este pasărea colibri. (Sursa https://www.worldwaterday.org/stories-2023/story/world-water-day-animation-starring-hummingbird)
- Realizarea analizei apei din pârâul Trivale, utilizând un kit specific.
S-au utilizat și materiale de pe site-ul www.worldwaterday.
- 23 martie 2023 – ”Ziua Mondială a Meteorologiei”
A patra zi a Proiectului Național a debutat cu vizita unui grup de liceeni ai palatului la Stația Meteorologică din Pitești. Elevii au fost foarte impresionați să afle informații inedite despre instrumentele utilizate pentru măsurarea elementelor meteorologice, elaborarea prognozelor și exemple concrete ale valorilor extremelor meteorologice înregistrate în ultimii ani. Activitatea a avut caracter interdisciplinar, informativ, care a îmbogățit cunoștințele de fizică, de geografie, dar și de cultură generală ale elevilor, aceștia fiind foarte încântați să afle lucruri noi.
Au urmat o serie de activități diverse organizate la Palatul Copiilor:
-prezentarea unor materiale video privind schimbările climatice, cauzele și efectele acestora, modificările climei, impact, soluții (https://www.youtube.com/watch?v=hiUa93ePcoU - Vizionarea filmului documentar ,, An Inconvenient Sequel: Truth to Power (2017)” un film care prezintă adevărul dureros despre încălzirea globală, care este prezentă și reală, dar și despre viitorul Pământului)
-discutarea mesajului transmis de Greta Thunberg cu privire la acest subiect;
- informarea elevilor despre discuțiile ținute la Conferința ONU de la Paris privind schimbările climatice, 2015;
- prezentare PPT pe tema schimbărilor climatice, a poluării excesive, cauze și consecințe.
Elevii prezenți s-au arătat extrem de încântați să fie antrenați într-un dialog viu, în care au știut să își argumenteze matur, pertinent ideile promovate, în care au demonstrat că arta de a se exprima liber le este la îndemână, că sunt capabili să asculte activ, că le este dezvoltată gândirea critică, că doar acționând împreună vor putea oferi un viitor mai bun planetei.
Acțiunile au continuat în Parcul Trivale cu drumeții în care elevii au învățat să se orienteze pe traseu. De asemenea, au fost organizate jocuri libere, distractive în aer liber, la care copiii au participat cu multă voioșie, dovedindu-se încă o dată, dacă mai era nevoie, că jocul este specific ”vârstei de aur”.
La finalul zilei, toți cei implicați au organizat o expoziție de desene, articole informative, postere, materiale publicitare referitoare la problemele globale ale mediului/schimbărilor climatice, dar și un panou cu fotografii care au surprins aspecte din activitățile de astăzi, care vor fi postate pe pagina oficială de Facebook a Palatului Copiilor Pitești, toate acestea contribuind la conştientizarea elevilor, a cadrelor didactice și a părinţilor cu privire la rolul şi importanţa educaţiei privind natura și schimbările climatice.
- 24 martie 2023, cu tema ”Carnavalul Naturii- Învățăm să reciclăm!”.
Ultima zi a Programului Național a debutat cu ateliere de lucru realizate de elevii participanți la cercurile de la Palatul Copiilor Pitești, într-o activitate interdisciplinară, care au realizat cu multă creativitate și îndemânare obiecte decorative, flori ornamentale cu care s-au decorat holurile palatului, machete, măști, colaje, păpușele din linguri de lemn, costume, ținute de carnaval din materiale reciclabile, refolosibile sau naturale cu care elevele s-au îmbrăcat și au defilat într-o paradă a carnavalului bucuriei, primăverii și speranței.
O altă activitate a fost organizarea unei expoziții tematice cu obiecte reciclabile și picturi ale elevilor realizate în tehnici inovatoare.
Copiii au înțeles importanța reciclării, dar și a reutilizării acestora cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător.
Activitatea de astăzi și-a atins obiectivele propuse:
- atragerea elevilor în activităţi de promovare a acţiunilor de protejare a mediului înconjurător;
- stimularea capacităţilor creatoare ale elevilor, având ca sursă de inspiraţie natura;
- desfășurarea unor activități interdisciplinare care să contribuie la educarea elevilor pentru un mediu durabil și sustenabil;
- crearea de bune practici și schimbări comportamentale, atât individuale, cât și colective privind protecția mediului.
La finalul fiecărei zile, s-au realizat panouri cu fotografii care au surprins aspecte importante din activitățile derulate, care au fost postate pe pagina oficială de Facebook a Palatului Copiilor Pitești, toate acestea contribuind la conştientizarea elevilor, a cadrelor didactice și a părinţilor cu privire la rolul şi importanţa educaţiei ecologice.
Activitățile întregii săptămâni au fost apreciate de toți copiii participanți, de părinții acestora, de profesorii implicați, fapt evidențiat și de doamna director al Palatului Copiilor Pitești, profesor Corina-Alina Voicilă.
Feed-backul primit de la elevii participanți în chestionarele completate zilnic a reliefat atingerea obiectivelor propuse, comuniunea copiilor cu natura și respectul față de aceasta, conștientizând, încă o dată, responsabilitatea lor față de viitorul verde al planetei.