Menu

Cătălin Popa, președintele AJF Argeș: ,,Lipsește spiritul de maidan, în sensul bun”

          Anul trecut, Asociația Județeană de Fotbal Argeș și-a ales un nou președinte, în persoana lui Cătălin Popa. Urmează un mandat de patru ani, plin de provocări, pentru că, deși vorbim de Ligile IV, V și Juniori, orgoliile și dorința de a câștiga sunt la fel de mari. Am stat de vorbă cu domnul Cătălin Popa pentru a afla care sunt dezideratele mandatului său, problemele cu care se confruntă și obiectivele pe care le are pentru acest an.f_350_200_16777215_00_images_AJF-ARGES.jpg

,,Așteptăm între 12 și 15 noi echipe noi de la vară”

Felicitări pentru câștigarea mandatului! V-au ales oamenii pentru că...?

Pentru că sunt în fotbal de foarte mult timp și pentru sunt un om care prezint încredere. Am lucrat în cadrul AJF și înainte din 2002 până în 2015, în calitate de secretar general.

Ce lucru v-ați propus pentru acest mandat?f_350_200_16777215_00_images_CATALIN-POPA-AJF.jpg

Mi-am propus în primul rând să îmbunătățesc calitatea fotbalistică din județul Argeș, apoi să măresc număr de echipe și implicit numărul de competiții la nivel de județ și să cresc numărul de arbitri, extrem de scăzut din cauza pandemiei.

Câte echipe de fotbal evoluează acum în cadrul AJF?

Sunt 15 echipe în Liga a IV-a și 38 în Liga a V-a , cărora li se adaugă echipele de Juniori.

Credeți că fiecare localitate ar trebui să aibă câte o echipă de fotbal?

Eu așa cred că ar fi normal, ca orice localitate să aibă o echipă de fotbal, fie ea și de copii.

Ce-i împiedică pe primari să să ocupe de acest lucru?

Mai mult ca sigur sunt împiedicați de buget, dar se pot face lucruri și cu investiții minime. Facem un apel pe această cale pentru implicarea primăriilor pentru susținerea fotbalului de bază. Este un sport popular, îndrăgit și care nu doar că aduce beneficii pentru cei tineri, pentru că sportul este sănătos, dar poate anima și viața unei comunități.

Cu câți primari vă aflați acum în tatonări?

Undeva între 12 și 15 noi echipe am aștepta de la vară.

,,Peste tot sunt rivalități, dar rivalități pozitive, care rămân la nivel de sport

Chiar dacă vorbim de ligi mai mici, sunt destul de multe orgolii și aici. Care este miza?

Miza la Liga a IV-a este accederea în Liga a III-a și doar echipa care iese pe primul loc poate merge la un baraj de promovare. Cu cât faci parte dintr-o ligă mai mare, cu atât cresc și beneficiile. Altfel, miza este una sufletească, mai există și mândria sau patriotismul local...

În Ligile IV și V jucătorii sunt remunerați, primesc o navetă de bere la final sau se joacă de plăcere?

Asta depinde de organizarea fiecărei echipe în parte, dar nimeni nu vine să joace fotbal numai și numai din plăcere.

Aveți echipe între care există o rivalitate cunoscută?

Peste tot sunt rivalități, dar rivalități pozitive, care rămân la nivel de sport.

Cu ce probleme vă confruntați în cadrul AJF?

Sunt echipe care au dificultăți financiare și întârzie cu plata, ne confruntăm cu numărul scăzut de arbitri și ne este foarte greu să asigurăm de fiecare dată brigăzi complete la jocuri, dar nu s-a întâmplat niciodată să trimitem brigăzi incomplete. Financiar nu este totul pe roze, dar unde este? Ne gospodărim cu ceea ce avem.

Se investește în Liga a IV-a și a V-a? Vin sponsorii să-și pună logo-ul pe echipament?

Se mai investește. Sunt echipe care fără ajutorul anumitor sponsori nu ar reuși să rămână angrenate în campionat.

Ați reușit să generați jucători către ligile superioare?

Nu foarte mulți, dar în mod normal nu acesta este atributul nostru. Fiecare echipă trebuie să și-i promoveze și să-i ducă mai departe. Noi doar asigurăm cadrul legal de desfășurare al competițiilor, de transfer, de legitimare.

Din câte ați constatat, se mai joacă așa cum se făcea odinioară sau sunt mai mult așa, domnișoare de pension?

Din punct de vedere al antrenamentului, nu cred că sunt multe echipe care fac mai mult de două pe săptămână. Lipsește fotbalul de maidan de odinioară de unde veneau spre fotbal foarte mulți copii buni. Asta lipsește tuturor. Eram toți obișnuiți cu fotbalul de maidan, de acolo se făceau echipe, acolo apăreau rivalitățile acelea pozitive care generau și fotbal de calitate, și spectacol. Lipsește spiritul de maidan, în sensul bun.

Astăzi ce-i mai motivează pe tineri?

Îi motivează simțul lor de microbiști, pasiunea pentru fotbal, dorința de a accede într-o ligă superioară. Acolo unde sunt și conducători buni există și motivație, pentru că știu cum să mențină viu interesul și cum să-i încurajeze pe tineri. Mai plătesc o primă, un salariu, funcție de posibilități și de stilul de lucru.  

The most visited gambling websites in The UK