Menu

PORCUL: PRIETEN SAU DUȘMAN?

Conferențiar doctor, Adrian Tase

Crăciunul este aproape! Importanța religioasă a acestei mari sărbători hibernale constă în faptul că Nașterea Domnului coincide cu apariția creștinismului.f_350_200_16777215_00_images_Friptura-de-porc.jpg

După un post mai scurt sau mai lung, mai riguros sau mai superfluu, oamenii petrec și se înfruptă, iar principalul protagonist culinar al Crăciunului este porcul. Savurosul patruped trandafiriu, consumat în mod irațional, poate intra în conflict cu starea de sănătate. Mai mult, la pacienții cardiaci, obezi, dislipidemici, cu suferințe digestive, delicioasa carne de porc s-ar cuveni să fie consumată și mai parcimonios.

Există bizare, dar foarte utile terapeutic, compatibilităi tisulare între:

*ficatul de porc și cel uman – ne referim la preparatele celulare din ficat porcin utilizate ca trofice hepatice

*insulina porcina si cea umană - recte, preparatele de insulină ordinară utilizate în tratamentul diabetului sunt de origine suină

*valvele cardiace ale porcului si cele umane - primele valve biologice implantate chirurgical la om, Hancock si Carpentier-Edwards, au fost recoltate de la mistreț.f_350_200_16777215_00_images_TASE.jpg

În prezent se fac experimente pe porci modificați genetic, în scopul obținerii de "piese de schimb" pentru omul bolnav.

Prin urmare, porcul este furnizorul unor prețioase produse biologice cu utilizare terapeutică efectivă sau potențială.

În sens literar, porcul se poate transforma într-un prinț. Remarcăm faptul că porcul este și unul din protagoniștii zodiacului chinezesc. Din punct de vedere estetic și moral, imaginea porcului este asociată cu un anumit grad de indecență, chiar obscenitate. Capul său conic, grohăitul nemuzical și, mai ales, atracția către murdărie, îl caracterizează în sens negativ.

El este un antimodel de igienă și aceasta îi dă conotații medical-peiorative. Uneori, la supărare, oamenii se mai "alintă" cu o astfel de metaforă, iar expresia "a face pe cineva albie de porci" se circumscrie aceluiași context.

Dar starea de nervozitate trece și, în momentul în care oamenii se asează la masă, porcul capătă brusc conotații pozitive. Oamenii se întrec în a-l devora pe "Marele alb" sau pe "Marele negru", pe râmătorul de Bazna sau pe cel de Mangalița.

Porcul adăpostește un parazit extrem de periculos. Trichinoza - infestarea cu Trichinella spiralis, poate da miocardită (inflamația muschiului cardiac), care uneori poate evolua fatal. De aceea, porcii comercializați sunt riguros verificați din acest punct de vedere, prin examinarea microscopică a unei porțiuni de mușchi intercostal sau diafragm.

Mai nou, porcul se află la originea noului virus gripal, care obligș la cresterea vigilenței epidemiologice pentru a limita dimensiunile pandemiei. Din fericire, carnea de porc bine prelucrată termic nu transmite boala. Măsurile de protecție sunt similare celor din gripa ‘clasică‘, la care se adaugă evitarea contactului cu persoane venite din anumite zone geografice sau cu test pozitiv la noul virus gripal.

Abia intrată in organism, carnea de porc este supusă procesului de masticație (mestecare), fiind sfâșiată de dinți prin efortul mecanic al maxilarelor. Ajunsă în duoden, ea este pregătită de către sărurile biliare pentru descompunerea biochimică. Secreția acestor săruri presupune un efort concertat al ficatului și aparatului biliar. Producția excesivă a amilazelor, tripsinelor și a altor enzime lipoproteolitice necesare procesului de descompunere a proteinelor și grăsimilor poate suprasolicita pancreasul.

Urmează absorbția intestinală a chintesenței cărnii, și ea un proces laborios. Produsele de degradare metabolică ale cărnii solicită din plin segmentul terminal al tubului digestiv - colonul și rectul (intestinul gros).

Absorbția se traduce prin traversarea vilozităților intestinale și pătrunderea în circulație a biomoleculelor. Carnea de porc bogată în grăsimi poate altera astfel tabloul lipidic al sângelui sau lipidograma. Cresterea excesivă în plasma sanguină a colesterolului, în special a celui "rău" (fracțiunea LDL), constituie un factor major de risc pentru infarctul miocardic acut și, prin urmare, necesită un tratament specific cu medicamente eulipemiante de tip statin sau fibrat.

Să recunoaștem însă că, în afara beneficiului hedonic - plăcerea de a mânca, carnea mamiferelor oferă organismului proteinele cu cea mai mare valoare biologică, utile în: procesul de creștere și dezvoltare a copilului și adolescentului, apărarea împotriva infecțiilor prin sinteza anticorpilor, obținerea performanțelor fizice și intelectuale.

Este ultracunoscut faptul că, suculenta carne de porc se asociază de minune cu condimentele și cu vinul roșu.

Deși se știe că piperul este mai picant decât sarea, pentru inimă, aparent paradoxal, sarea este mai periculoasă decât piperul.

Usturoiul crud, dincolo de aroma specifică, are efect benefic asupra presiunii sanguine, nu însă preparat ca mujdei! De aceea, clorura de sodiu este interzisă pacienților hipertensivi, ca și celor ajunși în faza evolutivă de insuficiență cardiacă. Mai mult, sarea de bucătărie este prohibită la toți pacienții care prezintă edeme, fie de origine cardiacă, fie de altă natură. În aceste situații poate fi utilizată sarea fără sodiu, recte clorura de potasiu.

Cât despre bahica licoare rubinie, ea limpezește plasma de grăsimile în exces, dar recomandăm prudență la pacienții hipertensivi.

Potrivit unui adagiu latin, uzitat și în dreptul francez, "Abusus non tollit usum", adica posibilitatea abuzului nu trebuie să împiedice utilizarea.

Vă puteți bucura, deci, de friptură, sarmale, cârnați, tobă sau chiar șorici, cu cumpătare: mai degrabă la masa de prânz decât la cină, preparându-le, de preferință, cu ulei de măsline și urmate, ca desert, de un măr sau o portocală.

Am scris acest articol plecând de la observația că, în perioada sărbătorilor de iarnă, serviciul de urgențe al Spitalului Județean înregistrează în fiecare an pacienți cu diagnostice specifice exceselor alimentare, ca urmare a meselor copioase din care nu lipsețte delicioasa carne de porc!

Depinde de dumneavoastră dacă patrupedul trandafiriu vă este amic sau potrivnic! Vă urez tuturor să petreceți acest Crăciun fericiți și sănătoși!

The most visited gambling websites in The UK